Nasze ulubione potrawy - rosół orientalny
Prosta, rozgrzewająca, a zarazem oryginalna zupa - na minimum 2/3 dni.
- 2 udka z kurczaka
- kostka rosołowa (dowolna)
- mieszanka chińska z Biedronki
- czosnek, 5 ząbków
- imbir, kłącze około 5 cm
- przyprawa Kamis 5 smaków, łyżeczka
- sól
- makaron ryżowy
Cena zupy w wersji basic: około 20 zł za cały garnek.
Opcjonalnie do wersji ekskluzywnej:
- trawa cytrynowa
- skórka z limonki, kaffir
- papryczka chili
- sos ostrygowy
- świeża kolendra
- mrożone chińskie pierożki
Przygotowanie:
1. Wstawiamy garnek wody z 2 udkami bądź nogami z kurczaka oraz kostką rosołową - 45 min, średni ogień
2. Dorzucamy skrojony czosnek, imbir i mieszankę chińską - 20 min, średni ogień
3. Dodajemy przyprawę 5 smaków i sól gotujemy na wolnym ogniu, w międzyczasie przygotowując makaron ryżowy.
Podajemy w miseczkach z makaronem.
Wersja ekskluzywna: podajemy ze świeżymi listkami kolendry i pierożkami krewetkowymi (zamiast makaronu).
Komentarze
Prześlij komentarz